Recensie 'Laugh with Bach'

Recensie Piano Bulletin van EPTA jaargang 31 2013/1 blz 91 door Christo Lelie

Joke van Dal Kleijne  - Laugh with Bach

De Nederlandse componist Joke van Dal-Kleijne richt zich in deze bundel van 10 pieces of contemporary Music tot leerlingen/amateurpianisten op een middenniveau. De titel is enigszins misleidend: het boekje is niet geestig bedoeld als een Bach-persiflage maar serieus en werd genoemd naar de eerste compositie. Dit werkje is geheel gebaseerd op het vermaarde B-A-C-H-motief; de ‘lach’ bestaat uit de herhaalde tonen b-a (in het Duitse HA-HA etc.). De tien composities, elk twee pagina’s lang, zijn in een twintigste-eeuwse stijl geschreven die gemiddeld niet ver voorbij bijvoorbeeld Bartóks  Mikrokosmos gaat. Bij de meeste is er nog sprake van een tooncentrum (vaak C), maar de componiste schuwt niet om zeker in de laatste stukjes flinke dissonanten te gebruiken en in het percussieve nr. 7 Piece, zelfs onderarmclusters. De composities maken een artistieke indruk en vormen een goede kennismaking met hedendaagse klanken voor zowel volwassenen als jeugdige leerlingen die al het nodige kunnen. Er komt een veelheid aan technieken en klankkleuren langs, wat het boekje bijzonder geschikt maakt voor de lespraktijk. Handig is dat de speler in de inleiding per compositie een korte toelichting op de gebruikte techniek krijgt, zowel in het Nederlands als in het Engels.

 

Reviews

reactie van Toeac 'Skrik'
Beste Joke,

we zijn inderdaad in Denemarken geweest waar we ‚Skrik’ voor Geir Draugsvoll hebben voorgespeeld. Hij had helaas echter weinig
tijd waardoor we niet inhoudelijk aan je stuk hebben kunnen werken. Maar hij was positief over het onderwerp en de verhaallijn (Geir
komt zelf uit Noorwegen ;-) ), en ook over de opbouw van het werk. We zijn blij dat hij het stuk heeft kunnen beluisteren.

Groetjes van Pieternel en Renée
 
Geir Draugsvoll wordt wereldwijd tot een van de grootste accordeonisten gerekend. Zijn repertoire reikt van Bach, Mozart, Grieg and Stravinsky tot... 
 
 

Recensie 08-01-2016 Mystery of Mellon Udridgle

 

 Therminimal

 

Interviews met het Brabants dagblad 2 bladzijden, grote foto's. De Meierij en de Bossche Omroep en omroepbrabant TV.

https://www.omroepbrabant.nl/?news%2F263509972%2FHoeveel+Brabanders+weten+nou+eigenlijk+wat+een+theremin+is+.aspx

Decending to Avalon

Maya Fridman

Première en bijzondere muziekuitvoeringen tijdens Cellofestival Zutphen 

https://www.rtv-veluwezoom.nl/rtvn/premiere-en-bijzondere-muziekuitvoeringen-tijdens-cellofestival-zutphen/

Voor haar 9e editie – van 23 tot en met 27 augustus 2017 – is het gelukt; een première, bijzondere muziekuitvoeringen en topmusici naar het Cellofestival Zutphen te krijgen. Vrijdag 25 augustus speelt Maya Fridman de première van ‘Descending to Avalon’ van Joke van Dal-Kleijne in Dat Bolwerck.

De Utrechtse celliste Maya Fridman (1989) is vanaf seizoen 17/18 musician-in-residence bij Gaudeamus. Fridman is een groot cello-talent en studeerde in 2016 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Bijzonder is Fridman’s veelzijdigheid: zij is thuis in hedendaags en klassiek, in improvisatie en jazz, in gothic rock en als singer songwriter. Om haar residentie af te trappen speelt ze een solo recital in KuuB, geënt op haar recent verschenen album Red Velvet. Ze kiest in haar programma onder meer voor twee Gaudeamus Award laureaten (Louis Andriessen en Karen Tanaka), een Nederlandse première van Michael Gordon en verschillende opdrachtwerken die speciaal voor haar geschreven zijn. Haar soloprogramma’s hebben een sterke emotionele impact op het publiek, dus wij kijken uit naar haar residentie.

Cellist Maya Fridman (1989) from Utrecht is musician-inresidence with Gaudeamus from season 2017/18 onwards. She is a very talented musician and graduated with honours from the Conservatory of Amsterdam in 2016. Fridman is extremely versatile: she knows her way around contemporary and classical music, improvisation and jazz, gothic rock, and as a singer-songwriter. Tonight is the kick-off of her residency with a solo recital based on her recently released album Red Velvet. On the programme you will find works by two Gaudeamus Award Laureates (Louis Andriessen and Karen Tanaka), a Dutch premiere of a piece by Michael Gordon and several commissions that were written specially for her. Her solo programmes always have a strong emotional impact on the audience, which is why we are looking forward to her residency 

componisten

Peter Sculthorpe – Requiem

Louis Andriessen – La Voce

Kaveh Vares – Red Velvet

Joke van Dal-Kleijne – Descending to Avalon

Karen Tanaka – The Song of Songs

Michael Gordon – Light is Calling

Gagi Petrovic – Abstract Piece nr. 1

Maya Fridman maakt met haar soloprogramma’s veel indruk op haar publiek. Ze speelt grote werken uit de vorige eeuw, maar stort zich tevens met vuur en vakmanschap op de nieuwste muziek van eigentijdse componisten. Het bracht haar de prijs voor ‘de beste musicus van 2013’ bij De Grote Prijs van Nederland. Maya Fridman studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze speelde Descending to Avalon ook tijdens de Gaudeamusweek 2017 en werd verkozen om Gaudeaumus twee jaar te vertegenwoordigen. Helaas heb ik ondanks alle beloften nog geen opname van "Descending to Avalon"

Aurora Borealis en Thereminimal
Thorwald Jörgensen en Renske de Leuw

Volgende foto is van de uitvoering van Thorwald Jörgensen en Renske de Leuw in het Ostade theater in Amsterdam ze speelden daar Aurora Borealis dit werd ook nog in Oirschot en Uden en Sint Michielsgestel uitgevoerd.

In Sint Michielsgestel voerden Thorwald Jörgensen en Renske de Leuw ook het stuk 'Thereminimal' uit een minimal music stuk voor theremin en harp het stuk is uniek in de wereld er is nooit eerder een minimal music stuk voor harp en theremin uitgevoerd. Ik heb helaas geen opname van de stukken daar het duo niet meer samenspeelt.

                                     
 

 

Huiskamerconcert van Gestelse componiste Joke van Dal-Kleijne
wo 15 mrt. 2017, 12.00 Sint Michielsgestel

Soms gebeurt iets interessants en zelf verassend naast ons, in dezelfde stad of dorp, maar gaat langs ons heen omdat we het niet wisten.

Wist je bijvoorbeeld dat er in Sint-Michielsgestel een bijzondere vrouw woont – Joke van Dal-Kleijne, een componiste. Haar muziek wordt uitgevoerd door bekende musici en orkesten en is te horen op grote concertlocatie, in kerken, bij conservatoria, bij huismuzieksalons en bij openlucht theaters in binnen- en buitenland!  

Maar het meest verrassende is haar "muzikale biografie". Joke werd in St Michielsgestel geboren en na veel omzwervingen in Nederland is ze weer terug gekomen in Sint Michielsgestel. Op haar 12e jaar begon zij met pianoles, muziek werd meteen haar grote passie. Helaas kreeg Joke, na 1,5 jaar, een ernstig ongeluk en moest ze met stoppen met haar muzieklessen. De piano werd verkocht. Het was een drama maar het leven ging door: zij trouwde, kreeg kinderen, werkte hard als  financieel administrateur en had geen piano meer, alleen in haar dromen. 

Toen Joke 50 jaar was zei haar man tegen haar: 'Nu heb je toch wel genoeg piano's geaaid koop er nu eens een voor je zelf'. En zo begon ze in 1995 met een enorme drive: pianolessen, theorielessen, diverse workshops en cursussen ( b.v. harp, slagwerk, viool, cello), studies van verschillende soorten muziek: Japanse, Indiase, Gamelan, Arabische enz. Maar haar echte peetoom in muziek word de muziekdocent Louis Arons die eens tegen haar gezegd: "Ik heb in mijn 50 jaar lesgeven nog nooit een leerling gehad die de oefeningen zo doet als jij, je moet gaan componeren". 

En zij heeft het geprobeerd… Haar tweede compositie, Preludium met Fuga,  werd in de Sint Jan in 's-Hertogenbosch uitgevoerd op een groot orgel in 2003 met meer dan 150 mensen publiek. Dat was een aanmoediging om door te gaan. Vanaf die tijd heeft zij al meer dan 50 muziekstukken gecomponeerd. Daarnaast  speelt zij natuurlijk elke dag piano.

Wat een bijzonder verhaal! Haar muziek is ook heel bijzonder. De magische klanken hiervan trekken alle mensen aan, niemand  blijft hier onverschillig bij. Als componiste schrijf Joke van Dal-Kleijne hedendaagse 'klassieke' muziek, omdat zij vindt, dat als je nu leeft muziek moet schrijven van nu, de rest is al geschreven.

Wil jij ook naar haar muziek luisteren? Nu heb je een unieke kans: op 9 april vindt een huisconcert plaats in Sint-Michielsgestel (Theerestraat 113) waarin onder andere de muziek van Joke zal gespeeld worden. Duo Jørgensen (theremin) - de Leu (harp) spelen twee muziekwerken van  Joke van Dal-Kleijne. Een van deze muziekstukken "Thereminimal" zal op 9 april voor de eerste keer gespeeld worden, Joke heeft het speciaal voor dit duo heeft gecomponeerd. Thereminimal is een soort minimal muziek. Er ontwikkelt zich ook geen melodie en er zijn herhalingen of herhalingen met minimale afwijkingen. Niets is aan het toeval overgelaten en het heeft een trance verwekkende werking. Luisteraars kunnen zich dus er gewoon helemaal aan overgeven en zich heerlijk ontspannen. 
Het tweede muziekstuk is Aurora Borealis (ook voor harp en theremin) en het gaat over het Noorderlicht. Het is een echt sfeer stuk, waar men zich in de ijzige wind en tussen prachtige kleuren in de lucht waant en er zitten ook heel verrassende effecten in. Heel apart!

U kunt deze première bijwonen.
Het concert begint om 15.00, de deuren gaan open om 14.30. Toegang is 17 euro incl. een glas prosecco. U kunt de kaartjes kopen het bedrag over te maken op rekening NL83 RABO 0143 2830 81 t.n.v. Smarttrips onder vermelding van "concert 9 april + uw naam". Meer informatie : +31 6 54 71 66 94.

Zeldzame combinatie 

Jørgensen is een professionele muzikant. Hij is opgeleid als slagwerker, maar ging op zoek naar iets anders en vond de Theremin. Hij leerde zich het instrument zelf aan en is nu een van de vier of vijf professionele thereminspelers die de wereld telt. Samen met Renske de Leuw (die harples geeft in Uden) vormt hij een ensemble. Hij op de theremin, zij op de harp. En ook die combinatie is tamelijk zeldzaam.

De twee repeteren voor een concert dat zij zondag in Sint-Michielsgestel geven. Een mooie kans om eens kennis te maken met een bijzonder muziekinstrument, maar het is ook een wereldpremiére. Thorwald en Renske spelen een nieuwe compositie van Joke van Dal (72). Zij woont in Sint-Michielsgestel, begon op haar 55e met componeren en heeft het daar inmiddels behoorlijk druk mee. Thorwald en Renske hadden haar gevraagd om 'minimal music' te schrijven. 

Thereminimal
'Thereminimal' heet het nieuwe stuk waarin de harp en de theremin samensmelten. Het is muziek om bij weg te dromen, alsof je in een trance terecht komt. Joke van Dal hoorde het stuk deze week voor het eerst. "Het is net als een pasgeboren babytje. In het begin was het nog een beetje gekreukeld maar na een paar keer spelen, klinkt het al mooi en goed."

 

Première, topmusici en bijzondere muziekuitvoeringen Cellofestival

17 augustus 2017, 16:54  Voorlezen Algemeen

ZUTPHEN - Voor haar 9de editie, van 23 tot en met 27 augustus 2017, is het gelukt een première, bijzondere muziekuitvoeringen en topmusici naar het Cellofestival Zutphen te krijgen. Vrijdag 25 augustus speelt Maya Fridman de première van 'Descending to Avalon' van Joke van Dal-Kleijne in Dat Bolwerck.

Maya Fridman maakt met haar soloprogramma's veel indruk op haar publiek. Ze speelt grote werken uit de vorige eeuw, maar stort zich tevens met vuur en vakmanschap op de nieuwste muziek van eigentijdse componisten. Het bracht haar de prijs voor 'de beste musicus van 2013' bij De Grote Prijs van Nederland. Maya Fridman studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam.

Gevarieerd programma
Bach-liefhebbers kunnen naar 'de ochtendsuites', binnen de serie 'uitzonderlijk binnen klassiek' brengt bijvoorbeeld Zenith Duo een Boccherini sonate (G17) en liederen in het Hebreeuws. Aanrader binnen de serie 'het grote podium' is 'In duistere diepten, reflectie op het eindige' met het 'Requiem' van Willem Jeths en werk van Meira Warshauer 'In Memoriam', in response to September 11.
De dag afsluiten kan bij één van de 'nachtsuites' van onder andere Maarten Vos. Wat veel klassiek geschoolde cellisten niet lukte, is Vos wel gelukt. Hij reeg de afgelopen twee jaar festival na festival aan elkaar. Hij brengt twee werelden succesvol bij elkaar, klassieke en elektronische muziek.

Too Much is less than enough