Biografie Joke van Dal-Kleijne

Ik ben Joke van Dal-Kleijne geboren 14-02-1945 in Sint Michielsgestel en na veel omzwervingen in Nederland weer terug gekomen in Sint Michielsgestel. Ik heb naast mijn baan als financieel administrateur een studie piano en compositie gevolgd, na mijn 50e levenjaar en met een enorme drive heb ik die studie gedaan en sinds die tijd zijn bijna al mijn vrije uren studie uren geworden (wat ik niet betreur). Wat wel betekent dat ik al zo'n meer dan  twintig jaar me volledig op muziek en in het bijzonder op componeren heb toegelegd.

Toen ik ongeveer 12 jaar was heb ik in Hulst de muziekschool gevolgd en daarna  pianoles van Jo Ivens  in Hulst.      Ik kreeg toen een ernstig ongeluk en moest met lessen stoppen en de piano werd verkocht. Ik trouwde, kreeg kinderen en had geen piano, maar telkens als ik een piano zag moest ik die even aanraken, maar verder was ik niet veel met muziek bezig, meer met schilderen en tekenen. Toen ik 50 jaar was zei mijn man tegen me, nu heb je toch wel genoeg piano’s  geaaid koop er nu eens een voor je zelf. Al die jaren had ik gedacht ooit ga ik nog pianospelen en het was blijven trekken. En zo begon het in 1995, nu of nooit.

Na een paar jaar pianoles kwam ik bij Louis Arons terecht (in1998).  Hij gaf hij me een paar theorieboekjes voor mijn verjaardag en zei: “dat is wel wat voor jou”, en ik begon ik met theorielessen te volgen. (2000)

Na 2 jaar theorieles zei Arons,  “ik heb in mijn 50 jaar lesgeven nog nooit een leerling gehad die de oefeningen zo maakte als jij, je moet gaan componeren”. Dus zijn we met compositielessen begonnen eerst met allerlei soorten canons en vervolgens “echte” composities  Mijn tweede “echte” compositie, Preludium met Fuga,  heeft Louis Arons  in de Sint Jan  in 's-Hertogenbosch uitgevoerd op groot orgel tijdens een concert in de Niehoff serie in 2003 met meer dan 150 mensen publiek.  Dat  was een aanmoediging om door te gaan. En ik ben hem nog steeds dankbaar want als hij het niet ontdekt dat ik een aanleg voor componeren had dan................ (Louis is op 16 september 2021 overleden)

In 2006 stopte Louis met lesgeven en ik zocht een nieuwe leraar en kwam voor informatie terecht bij Henri Broeren. Nadat Henri echter met me had gesproken en mijn werk had gezien, zei hij: “Ik neem je zelf op les”. (Henri was toen directeur van het conservatorium Arnhem-Zwolle-Enschede en gaf aan niemand verder les.) Toen Henri directeur werd van Het Limburgs Symphonie Orkest vond ik dat hij het te druk kreeg. En zo kwam ik bij Mark van Platen in 2009 (zijn muziek is bekend van vele Nederlandse speelfilms) en heb daar de laatste jaren les gehad,  momenteel zie ik Mark nog voor even wat feed-back en natuurlijk het meesteroog. Volgens Mark is dat niet meer nodig. Hij zegt: 'je schrijft professioneel werk' maar het is heerlijk even te brainstormen samen, want componeren is een redelijk eenzaam beroep.

Als componiste schrijf ik hedendaagse ‘klassieke’ muziek, omdat ik vind, dat als je nu leeft muziek moet schrijven van nu, de rest is al geschreven.

Daarnaast  speel ik natuurlijk elke dag piano.

Ik heb sinds 2002 zo ongeveer 60 stukken geschreven, voor allerlei instrumenten, want ik vind het de grootste uitdaging, om telkens weer voor een ander instrument te schrijven en een nieuwe materie te bestuderen.

Ook heb ik diverse workshops en cursussen gevolgd; b.v. harp, slagwerk, viool, cello en natuurlijk veel samengewerkt met de uitvoerenden en ik heb veel hulp gehad van musici die me de mogelijk- en onmogelijkheden van hun instrument hebben uitgelegd. Ook heb ik veel soorten muziek bestudeerd en toegepast: Japanse, Indiase, Gamelan, Arabische enz.

Performers: Louis Arons. Michaelkoor. Ton van den Engh. Michael Smith. Pauline Verstraete. Corry Oly.  Henriette van der Aalst. Djuri den Tuinder. Gert Verrijdt. Amsterdam Wind Quintet: Tim Wintersohl, Marije Clemens, Fleur Bouwer, Ellen Bayens, James Aylward. Magogo orkest o.l.v. Arjan Tien.  Apeldoorns Symfonie Orkest o.l.v. Hans Wijnberg. Eric Schoones. Trio F3: Ruud Bouman, Paul Hoogeboom, Hans Sparla. Leden van Tourmalijn orkest. Accordeonduo Toeac: Renée Bekkers en Pieternel Berkers. Janno den Engelsman. Rianne Wilbers. Duo SaxYon: Ellen Zijm en Marijke Schröer. Duo de Thuiskomst: Ellen Zijm en Quirine van Hoek. Flute quartet Beau4: Rogier de Pijper, Lucie van Eeden, Wouter van Breugel, Elisah Schwarz - van Noorloos. Duo Jorgensen -de Leuw : Renske de Leuw en Thorwald Jorgensen. Maya Fridman. Francesco Goti (Italie), Rogier de Pijper en Liesbeth van Veldhoven, Fabrizio Rossi (Italie), Haarlem Duo: Isabel Vaz and Daan Treur. Werner de Bleser. Gyorgy Fazakas. Peter Koetsveld. Dusica Nikolic. Eleonora Serani (Belgium). Randall Sutin (Pensylvania). Stefano Franceschini (Italie).

United music and media players (ummp), have published 37 of my compositions (see Albums).